Prieteni sau dusmani? – Indulcitori folositi in bucataria raw vegana – Xylitolul (2)

xylitol

In prima postare am discutat despre siropul de agave si o puteti reciti aici. Astazi vom vorbi despre xylitol, atat pro cat si contra.

Xylitolul este un zahar alcool ce se gaseste in mod natural in anumiete fructe, legume, cereale si chiar si in corpul uman – prin metabolizare se produc cam 5-10 gr de xylitol. Acesta s-a descoperit acum mai mult de 100 de ani, dar a devenit popular recent.

In ceea ce priveste obtinerea lui, metoda preferata de extractie este din cocenii de porumb.

Argumente pro:

– are un indice glicemic scazut si este potrivit pentru dibetici;

– are cu 40% mai putine calorii decat zaharul obisnuit;

– ajuta la reducerea tartrului si a cariilor dentare, prin reminalizarea smaltului dentar si scaderea aciditatii bucale;

– are efect antibacterian si de aceea este folosit in spray-uri pentru decongestionarea cailor nazale

Argumente contra:

– consumat in cantitati mari poate produce crampe stomacale, deshidratare excesiva si poate deregla metabolismul.

– conform site-ului natural news xylitolul este un indulcitor obtinut prin procesare: xylitolul se extrage dupa ce xylanul (care se obtine din coceni de porumb sau alte materiale) este hidrogenat si se i se adauga acestuia o serie de substante toxice. („Xylitol is a processed sugar. After being hydrogenated and having toxic chemicals added to xylan from corn or other plant material, and then  removed, you get xylitol”)

– chimista Shane Ellison, The People’s Chemist, precizeaza faptul ca este un indulcitor asemanator zaharului, dar care nu poate sa fie absorbat de catre organismul uman. ( „Xylitol is a molecular cousin to sugar and is derived from the crushed fibers of sugar cane […birch wood or corn…] using a multi-step chemical reaction that involves the use of sulfuric acid, calcium oxide, phosphoric acid and active charcoal. The end product is a a bleached, powdery blend of sugar alcohols that taste sweet on the tongue but are not absorbed by the body”) .

Una peste alta, noi consideram xylitolul un aliment care nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Dezavantajele consumului de xylitol depasesc cu mult beneficiile acestuia. Da, in ceea ce priveste pasta de dinti sau produse antimicrobiene, este posibil sa fie o alternativa mai sanatoasa decat ceea ce se comercializeaza in acest moment.

Urmeaza sa dicutam despre siropul de artar, zaharul de cocos, fructoza si preferata noastra, mierea. Abonati-va la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutati.

Daca aveti idei sau intrebari, asteptam cu drag comentariile voastre!

Pe curand,

Echipa Raw Gâteau!

Sursa foto: google images

Fii primul care afla noutatile!

Esti la curent cu ultimele noutati si primesti un pdf GRATUIT!

Datele tale rămân confidenţiale. Te poţi dezabona oricând.

Leave a Reply

4 × one =